Ezekre figyelj az első héten az új munkahelyeden!

Adj időt magadnak, nem biztos, hogy zökkenőmentes lesz.
Ezekre figyelj az első héten az új munkahelyeden!

Egy teljesen új környezetben, új emberekkel, új feladatokat ellátni még a legrutinosabb, legprofesszionálisabb munkaerőt is kihívások elé állítja. A beilleszkedés, betanulás nem megy egyformán gyorsan mindenkinek, éppen ezért ne adjuk fel az első napok nehézségei után, de figyeljünk az intő jelekre!

Ne akarjunk túl jók lenni!

Az állásinterjún valamennyire már megismerte egymást a munkáltató és a munkavállaló, de az csak az első hetekben, sőt hónapokban derül ki igazán, hogy valóban egymáshoz illenek-e. A próbaidő intézménye tehát nem teljesen őrült elgondolás, ahhoz ugyanis, hogy valójában megismerjük a másik felet, 60 percnél több időre van szükség. Új dolgozóként általában a legjobb oldalunkat igyekszünk mutatni, és lássuk be, néha a legtöbben hajlamosak vagyunk ezt túlzásba is vinni. Erre nincs szükség. Senki nem várja el, hogy szuperemberek legyünk, ha pedig igen, akkor ott valami nem stimmel.

Ne légy rosszindulatú

Az első napokban a legtöbben nagyon elveszettnek érzik magukat, és ilyenkor ideális esetben több segítő kéz is nyúlik feléjük. Érdemes a segítséget nem visszautasítani, de arra is figyelni közben, hogy ne köteleződjünk el azonnal. Nem könnyű ez az egyensúlyozás, de ha az iroda legnagyobb pletykafészke akar minket megkörnyékezni, akkor jobb óvatosnak lenni. És honnan tudhatjuk, hogy a helyi hírmondóval van dolgunk? Hát éppen ez az. Éppen ezért próbáljunk ne rosszindulatúan bemutatkozni, ne szidjuk az előző munkahelyünket indokolatlanul sokat, sőt, lehetőség szerint semennyit.

Jobb előre belenyugodni, hogy kicsi az esélye az első nap mindenkivel a legjobb pajtikká válni. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne legyünk arrogánsak, az önbizalom nagyon jó dolog, de ne oktassunk ki senkit, hallgassuk meg a régi dolgozókat, tisztelettel vegyük, ha a tudásukat megosztják velünk. Mindez könnyebb, ha kipihentek vagyunk, éppen ezért – az első héten legalább – törekedjünk a kellő mennyiségű pihenésre.


Kapcsolódó cikkek

Árulkodó jelek, hogy mérgező munkahelyre jelentkeztél

Árulkodó jelek, hogy mérgező munkahelyre jelentkeztél

Már az interjún kiderülhet, ha elég szemfüles vagy.

Így mondj fel a jól!

Így mondj fel a jól!

Eljött a pillanat, amire már hosszú ideje vársz? Hirtelen elhatározás? Így tedd!