Tippek, hogy jól szerepelj az állásinterjún

Stressz vagy kihívás, ez csak nézőpont kérdése. Az viszont nem kérdés, hogy fel kell készülni az interjúra.
Tippek, hogy jól szerepelj az állásinterjún

Az állásinterjú egy olyan – a többség számára kifejezetten kellemetlennek számító – élethelyzet, amivel az életünk során többször is találkozunk. Mivel sokszor nagyon komoly tétje van egy-egy ilyen beszélgetésnek, nem is próbálunk meggyőzni arról senkit, hogy ezt felszabadultan, könnyedén viselje. Abban viszont az alábbiak segíthetnek, hogy minél többet tudjunk kihozni magunkból.

Túl későn, túl korán

A késés egy olyan probléma, amit nem ebben a cikkben fejtünk meg, de azt a vonatkozását nem hagyhatjuk ki, ami témába vág. Ha tehát elkésünk az interjúról, akkor ne rohanás közben, a megbeszélt idő után tájékoztassuk erről a másik felet, hiszen általában ez már előtte elég világosan látszik. Időben szóljunk, ha így alakul, de a legjobb megoldás, ha nem késünk. Túl korán érkezni szintén nem túl szerencsés, kellemetlen helyzetbe hozhatjuk a munkaadót azzal, ha a jelenlétünkkel mintegy sürgetjük.

Erős alapok

Unásig ismételt tétel, hogy az állásinterjúra felkészülten illik, de még inkább érdemes érkezni. Ha szeretnénk a megpályázott pozíciót, akkor vegyük a fáradtságot, és a billentyűzetet a kezünkbe, és nézzünk utána a cégnek, olvassuk el az elérhető információkat. Kellő felkészüléssel könnyebbé és gördülékenyebbé tesszük a beszélgetést, ráadásul kisebb eséllyel hoznak minket zavarba.

Legyél hiteles!

Remegő térdekkel és izzadó tenyérrel, amikor a megélhetésünk múlik a beszélgetésen, nem egyszerű feladat lazának és egyenesnek lenni. Mégis érdemes hűnek maradni önmagunkhoz, hiszen később sem lesz könnyebb dolgunk, ha szerepet kell játszani, arról nem is beszélve, hogy sokkal megnyerőbb és szimpatikusabb valaki, aki vállalja önmagát.

Motiváltság

Előfordulhat, hogy nem álmaink munkájáról van szó, mégis szükségünk van a pozícióra. Találjunk valamit, amivel motiválni tudjuk magunkat a helyzet ellenére, és ezt a lelkesedést mutassuk is meg az állásinterjún. Persze nem érdemes átesni a ló túloldalára, és ha tényleg vágyaink netovábbja a munka, akkor se rohanjuk le ezzel az interjúztatót.


Kapcsolódó cikkek

Ezt keresi egy HR-es az önéletrajzban

Mit keres egy HR-es az önéletrajzban?

Hogyan jönnek rá, ha valaki nem mond igazat?

Mi az, amit mindenképpen tartalmaznia kell egy önéletrajznak?

Mi az, amit mindenképpen tartalmaznia kell egy önéletrajznak?

Az önéletrajznak vannak olyan szakaszai, amelyeket mindenképpen ki kell töltenünk.