Modern módszerek az állásinterjúkon

A hagyományos állásinterjúk mellett egyre több új jelenséggel is találkoznak a jelentkezők.
Modern módszerek az állásinterjúkon

A modern munkaerőpiacon modern eszközökkel keresik a munkavállalókat, a toborzás, a kiválasztás is másként zajlik, a személyes találkozó akár el is maradhat. Elég csak arra gondolnunk, hogy míg korábban videós önéletrajzokat legfeljebb a filmekben láttunk, az elmúlt néhány évben teljesen bevett elemévé váltak az álláshirdetéseknek.

Online interjú

A személyes találkozó sokszor csak a legvégső lépés a modern kiválasztási folyamatok lépcsőjén, míg korábban az első benyomás miatt, ezzel indult egy valamire való interjú-sorozat. Egy rutinos jelentkező ma már tudja, hogy ha ilyen online térben rendezett beszélgetésre kerül sor, akkor a jól beállított kamera, a megfelelő fények, a csend, a rendben és tisztán tartott háttér mind az ő célját szolgálják. De természetesen nem csak a találkozók helyszíne változott, hanem a jelentkezőkkel szemben támasztott elvárások is.

Az ideális jelölt

Önéletrajzot írni közel sem olyan egyszerű feladat, amilyennek elsőre tűnik. Hogy miért? A legjobb arcunk mutatása a cél, de a szakmai tapasztalat hiányában ez lehetetlen küldetés. Szerencsére már egyre kevésbé jellemzi a hirdetéseket, hogy teljesíthetetlen elvárásokkal tűzdelik tele őket, egyre nyitottabb a munkáltatói oldal is. Egy modern önéletrajz ugyanis nem csak egy lista az eddig látogatott munkahelyeinkről, hanem az üzenetünk közvetítője. Közel sem mindegy, hogy mit hangsúlyozunk magunkkal kapcsolatban, mit emelünk ki, mit nyomatékosítunk; azaz egy nagy adag önismeretre lesz szükségünk, mielőtt belevágnánk.

A CV minden esetben legyen jól áttekinthető, ne legyen zavaros, törekedjünk arra, hogy letisztult, félreérthetetlen legyen a tartalma. Megjelenését tekintve a kreatívabb szakmák esetében lehet kísérletezni a külalakkal, de túlzásokba esni itt sem érdemes. Ne feledjük azt sem, hogy lehet bármilyen tökéletes az önéletrajzunk, ha a közösségi médiában elérhető profiljaink valami egészen mást mutatnak rólunk, mint amit közvetíteni szeretnénk a jelentkezésünk során.


Kapcsolódó cikkek

Ezt keresi egy HR-es az önéletrajzban

Mit keres egy HR-es az önéletrajzban?

Hogyan jönnek rá, ha valaki nem mond igazat?

Így mondj fel a jól!

Így mondj fel a jól!

Eljött a pillanat, amire már hosszú ideje vársz? Hirtelen elhatározás? Így tedd!

Mi az, amit mindenképpen tartalmaznia kell egy önéletrajznak?

Mi az, amit mindenképpen tartalmaznia kell egy önéletrajznak?

Az önéletrajznak vannak olyan szakaszai, amelyeket mindenképpen ki kell töltenünk.