Mit keres egy HR-es az önéletrajzban?

Az álláskeresők egy része szerint csak a kivételes képességű embereknek van esélye. De ez tényleg így van?
Ezt keresi egy HR-es az önéletrajzban

Akárhogy is nézzük, valahol csak összeérnek azok a bizonyos szálak. Ezt hogy is értjük? A munkavállaló célja, hogy megtalálja az álmai munkáját, de legalábbis valami olyasmit, ami nyomokban hasonlít rá. Éppígy a munkáltató, aki szeretné fellelni a legalkalmasabb jelöltet. Ez tehát egy igen szűk keresztmetszet, ezért egyesek szerint csak a szerencsés csillagállás alatt születetteknek van esélye. De ez valóban így lenne? Mik azok a tulajdonságok, amiket egy HR-es igazán keres?

Csak a tökéleteseké a világ?

Nagyon nagy bajban lennénk, ha így lenne, de még akkor sem lenne egyértelmű, mi is az a tökéletes. A HR-esek alapvetően az adott pozícióra leginkább megfelelő jelöltek keresik, aki szakmailag kompetens, rendelkezik gyakorlattal, illetve vonatkozó tanulmányokkal. Amennyiben nincs olyan pályázó, aki minden elvárásnak megfelelne, akkor az előbbiek arányai tolódnak. Ez azt jelenti, hogy egy kompetens jelölt, aki kicsit kevesebb gyakorlattal rendelkezik, mint a hirdetésben megfogalmazottak, nagyobb eséllyel indul, mint egy másik területen aktív jelentkező. De van itt még valami, amiről a legtöbben megfeledkeznek. Ez pedig az emberi tényező. Ez pedig azt jelenti, hogy közel sem mindegy, milyen személyiségű illetővel van dolga a HR-esnek.

Mi dől ez interjún?

Nagyon fontos, és sokat segíthet a stressz leküzdésében, hogy az állásinterjú a kölcsönös megismerés területe. Itt ugyanis mindkét fél számára világossá válik, hogy szeretnének-e egymással dolgozni. Hogy működik-e az a bizonyos kémia. Az új dolgozónak ugyanis illeszkednie kell a csapatba, és éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a már meglévő dolgozók milyenek. Ez különösen igaz a kisebb cégek esetében. Az őszinte és hiteles jelentkezők számítanak befutónak, a nagy cégek esetében pedig erről általában nem egyedül a HR-es dönt egyedül, hanem a cégvezetővel, adott csoport vezetőjével együtt hozzák meg a döntést.


Kapcsolódó cikkek

Külföldi munkavégzés: Közvetítő céggel vagy munkáltatón keresztül? Tudj meg többet!

Külföldi munkavégzés: Közvetítő céggel vagy munkáltatón keresztül? Tudj meg többet!

A munkaerő közvetítő cégek működését mindenki ismeri. A közvetítő cégek elvégzik helyetted a szervezési feladatokat, azaz keresnek neked egy külföldi céget, akiknél dolgozni fogsz, keresnek neked egy ideális albérletet, intézik a lakbért, valamint a bejár

Ezek a jövő legkeresettebb szakmái

Ezek a jövő legkeresettebb szakmái

Akár egyedül is megszerezhető a szükséges tudás.