Néhány év alatt alapjaiban változott meg a munka világa

Alig három év kellett ahhoz, hogy átrendeződjenek az eddig megszokott rendszerek.
Néhány év alatt alapjaiban változott meg a munka világa

Gyakorlatozás helyett rögtön élesben kényszerültek szembenézni egy új renddel a világ munkavállalói és alkalmazóik. Eleinte a cégek egy része nem is tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel, és aggodalommal telve figyelték, hogyan alakul át a szemük láttára a korábbi munkahelyi rendszer. És bár döcögősen indult, sokan hamar belerázódtak például az otthoni munkavégzésbe, illetve annak 2.0-ás változatába, a hibrid rendszerbe. Akadtak olyan területek, amik maximálisan átformálódtak, míg más berögződéseket mintha nem lehetne kiirtani.

Mit hoz a jövő?

Magyarországon, de világszerte is gyökeresen megváltozott a munkavállalók hozzáállása, tudatosabbak lettek, és egyfajta alkuhelyzet alakult ki, ami természetesen a cégekre is hatással van. Az emberek igényei megváltoztak, sokkal nyitottabban, mintegy elvárásként tekintenek a home office lehetőségére, de a hibrid munkavégzés, a rugalmasabb munkaidő is szinte alapvető kívánalom a munkahelyekkel szemben.

A cégek viszont nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a munkaerő megtartása mellett a hatékonyságról sem mondhatnak le. Éppen ezért nincsen globálisan elfogadott, egységesen működő rendszer arra vonatkozóan, hogy otthonról vagy az irodából dolgozzanak-e az alkalmazottak. A home office hátrányai mellett nem tagadható előnyökkel is rendelkezik, a hibrid munkavégzés éppen ezért vált olyannyira népszerűvé a munkáltatók körében.

Engedéssel marasztalni

A hosszabb póráz ezen a piacon már kevés, emellett a munkaadóknak arra is ügyelni kell, hogy a munkavállalók hogyan érzik magukat, a magánélet és munka egyensúlya milyen mértékben biztosított. Az elmúlt években kialakult helyzet többeknek különösen megterhelő volt mentálisan, a társas kapcsolatok hiánya, illetve az összezártság is sok munkavállalót megviselt. Éppen ezért jelenleg, és a jövőben is az olyan cégek rúgnak csak labdába, akik az előbbieket felismerve tesznek azért, hogy a “jóllét” ne csak egy hangzatos és üres ígéret legyen.


Kapcsolódó cikkek

Online állásinterjú kisokos mindenkinek

Online állásinterjú kisokos mindenkinek

Tedd és ne tedd lépések, hogy ne hibázzunk online se.