Ezek a jövő legkeresettebb szakmái

A világ folyamatosan változik, ezzel együtt értékelődnek fel egyes szakmák, míg mások elvesznek a süllyesztőben.
Ezek a jövő legkeresettebb szakmái

A szakmák rangsorolásakor a munkaerőpiacon való könnyű elhelyezkedés az egyik legfontosabb szempont, de emellett az sem mindegy, hogy mennyire szerethető az adott szakma, illetve mennyire megbecsült, megfizetett. Akadnak olyan állások is, amik ugyan átmenetileg, azaz néhány évig kifejezetten felkapottak, de aztán hamar visszasüllyednek a többi közé. A többé-kevésbé pontos prognózis felállításához érdemes nyitva tartani a szemünket, hiszen a körülöttünk zajló események nagyon beszédesek erre vonatkozóan.

Informatika mindenek felett

A digitális világ már nem csak a távoli jövő, hanem egy aktuálisan is létező jelenség. Digitális kultúráról már kicsit nehezebb beszélni, de mielőtt ebbe az irányba kanyarodnánk, gondljunk csak bele, hogy ma már a korábbi szakmák jó része is elképzelhetetlen anélkül, hogy legalább a digitalizáció kérdése fel ne merülne. Az utomatizálás nem minden esetben jelenti majd az emberi munkaerő felszámolását, sok esetben egyszerűen a tehermentesítésről lesz szó, például a jogászok és orvosok esetében. Viszont mivel a valóság és a digitális világ határai már sok esetben a jelenben is elmosódnak, nem túl váratlan jóslat, hogy a webfejlesztők, szoftverfejlesztők, 3D modellezők biztos karrierre számíthatnak. De éppígy elég egy pillantást vetni a kezünkre, esetleg a zsebünkre, hiszen az ott lapuló telefonok is rengeteg lehetőséget kínálnak a fejlesztők, tervezők számára.

Túlságosan is emberi

Az informatika és robotika mellett az egészségügyi szakemberekre is nagy szükség lesz az elkövetkező évtizedekben, az ápolók és orvosok még mindig fontos szereplői a piacnak. Mellettük a lélek doktorai, de az életvezetésben tanácsot nyújtó coachok is könnyű elhelyezkedésre számíthatnak. Az emberi fogyasztásra épülő karrierek viszont az átalakuló nyersanyagpiachoz alkalmazkodnak, így a napelemek és a szélturbinák mesterei biztosabb jövőre számíthatnak, mint egy gázszerelő.


Kapcsolódó cikkek

Mi az, amit mindenképpen tartalmaznia kell egy önéletrajznak?

Mi az, amit mindenképpen tartalmaznia kell egy önéletrajznak?

Az önéletrajznak vannak olyan szakaszai, amelyeket mindenképpen ki kell töltenünk.

Ezeket soha ne tedd egy állásinterjún!

Ezeket soha ne tedd egy állásinterjún!

Sokaknak komoly stresszhelyzet, amit felkészülés nélkül könnyű elbukni.