Mi az, amit mindenképpen tartalmaznia kell egy önéletrajznak?

Többféle önéletrajzot is készíthetünk életünk folyamán, azonban vannak olyan tartalmi részek, amelyek egyetlen típusú önéletrajzból sem hiányozhatnak. Ezek a tartalmi részek lehetővé teszik, hogy a potenciális munkáltatók egy képet kapjanak rólunk, azaz, hogy milyen iskolai végzettséggel, képesítéssel rendelkezünk, milyen készségeink és képességeink vannak, illetve milyen tapasztalatokkal rendelkezünk. Mutatjuk is, hogy mi szerepeljen feltétlenül az önéletrajzunkban!
Mi az, amit mindenképpen tartalmaznia kell egy önéletrajznak?

Az első és legfontosabb szakasza egy önéletrajznak – és célszerű is ezzel kezdeni – az úgynevezett kapcsolat felvételi szakasz, ahol fel kell tüntetnünk a teljes nevünket – becenevet semmiképpen sem - az e-mail címünket, a címünket, a telefonszámunkat. Ha olyan munkahelyre jelentkezünk, ahol számít, akkor a közösségi médiában történő elérhetőségeinket is.

A képesítések és az iskolai végzettség szakasz az egyik legfontosabb része az önéletrajznak, hiszen már ebből is le tudja szűrni a leendő munkáltató, hogy valóban ránk van - e szüksége. Ebbe a részbe kerülhetnek a főiskolai vagy egyetemi diplomák, de feltüntethetjük az ezekben az években megszerzett díjainkat, kitüntetéseinket is.

Az iskolai végzettség feltüntetése azonban még nem elegendő. A szükséges tapasztalatokra is ki kell térni, mivel sok esetben ezek sokkal, nagyobb erővel bírnak, mint maga az iskolai végzettség, főleg, ha korábban hosszú évekig dolgoztunk olyan pozícióban, amelyet éppen most szeretnénk megpályázni. A tapasztalat részen mindenképpen csak az olyan munkatapasztalatokat soroljuk fel, amelyek valóban relevánsak a keresett pozíció szempontjából. Itt fel kell sorolni azokat a helyeket, ahol korábban dolgoztunk, a pozíciókat, amelyeket betöltöttünk, illetve arra is kitérhetünk, hogy konkrétan, melyek is voltak a feladataink.

A munkatapasztalatok mellett a készségek és képességek is rendkívül nagy erővel bírnak egy-egy önéletrajzban. Itt is mindenképpen a meghirdetett állás szempontjából releváns készségekre koncentráljunk.

Az önéletrajznak vannak olyan opcionális részei, amelyeket vagy feltüntetünk, vagy nem. Ha a leendő munkáltató kéri, akkor mindenképpen tegyünk eleget a kérésnek, de ahol nincsenek ilyen elvárások, akkor nem lesz gond, ha ide nem írunk semmit. Mik azok az opcionális részek? Az évek során elért eredményeink, a kapott díjaink, kitüntetéseinek, milyen nyelveken beszélünk – ezt általában szokták kérni –, milyen hobbink van, mit szeretünk a szabadidőnkben csinálni.

Amennyiben most szeretnénk a fővárosban elhelyezkedni, akkor a budapestallas.hu/allasok oldalon is nézelődhetünk, mert itt biztos, hogy megtaláljuk azt az állást, ahová a remekbe szabott önéletrajzunkat is elküldhetjük.

Kapcsolódó cikkek

Online állásinterjú kisokos mindenkinek

Online állásinterjú kisokos mindenkinek

Tedd és ne tedd lépések, hogy ne hibázzunk online se.

Árulkodó jelek, hogy mérgező munkahelyre jelentkeztél

Árulkodó jelek, hogy mérgező munkahelyre jelentkeztél

Már az interjún kiderülhet, ha elég szemfüles vagy.

Ezt keresi egy HR-es az önéletrajzban

Mit keres egy HR-es az önéletrajzban?

Hogyan jönnek rá, ha valaki nem mond igazat?