Árulkodó jelek, hogy mérgező munkahelyre jelentkeztél

Nem könnyű résen lenni egy feszült helyzetben, de érdemes, hiszen messzemenő következtetéseket vonhatunk le a másik viselkedéséből.
Árulkodó jelek, hogy mérgező munkahelyre jelentkeztél

Megtalálni azt a munkahelyet, ahol örömmel, de legalábbis nem undorral dolgozunk minden egyes nap – komoly kihívás. Akár a korábban álmaink munkájának tartott posztról is kiderülhet néhány nap alatt, hogy köszönő viszonyban sincs az elképzeléseinkkel. A jó hír az, hogy nem te vagy az egyetlen, aki ilyesmit tapasztal; sokan esnek abba a hibába, hogy annyira törekszenek a pozitív oldaluk bemutatására az interjún, hogy eszükbe sem jut figyelni az apró intő jelekre. Mit tegyél, hogy legközelebb ne történjen ilyesmi?

Ki uralja a beszélgetést?

Egy állásinterjú lényege, hogy kiderüljön, te vagy-e az alkalmas ember a meghirdetett pozícióra. Fontos, hogy milyen a beszélgetés dinamikája, mennyire tekintenek partnernek, hogy sikerül az információk közlése. Előfordulhat, hogy az egyetlen alkalom, amikor a cégnél töltött időnk alatt a munkaügyessel találkozunk, az ez az alkalom, de egyrészt általában nem, másrészt nagyon sokat megtudhatunk magáról a cégről is a képviselője által. Ha az interjúztató nem ránk figyel, forgatja a szemét, dobol a lábával, érdemes gyanakodni. Az is fontos, hogy mennyire tudnak tájékoztatni a pozícióval járó feladatokról, mennyire pontos a leírás, amit a munkáról adni tudnak. Természetesen az sem mindegy, hogy mennyire dominál a beszélgetőtárs, hagy-e elég időt arra, hogy válaszoljunk a feltett kérdéseire, avagy sürget, és csapong.

Mik a pozitívumok?

Amikor az új munkahelyünkre jelentkezünk, a proaktivitásunkat bemutatva, illetve a számunkra fontos részletek megismerése miatt érdemes nekünk is kérdeznünk. Ha megkérdezzük a másik felet arról, hogy miért jó a cégnél dolgozni, és ettől láthatóan zavarba jön, majd csak hebeg-habog, az bizony sok jót nem jelent. Ha nem jön őszintén, hogy érdekesek a feladatok, jó a csapat vagy bármi más pozitívum, akkor jobb időben menekülőre fogni.Kapcsolódó cikkek

Online állásinterjú kisokos mindenkinek

Online állásinterjú kisokos mindenkinek

Tedd és ne tedd lépések, hogy ne hibázzunk online se.

Ezt keresi egy HR-es az önéletrajzban

Mit keres egy HR-es az önéletrajzban?

Hogyan jönnek rá, ha valaki nem mond igazat?

Ezeket soha ne tedd egy állásinterjún!

Ezeket soha ne tedd egy állásinterjún!

Sokaknak komoly stresszhelyzet, amit felkészülés nélkül könnyű elbukni.