Árulkodó jelek, hogy mérgező munkahelyre jelentkeztél

Nem könnyű résen lenni egy feszült helyzetben, de érdemes, hiszen messzemenő következtetéseket vonhatunk le a másik viselkedéséből.
Árulkodó jelek, hogy mérgező munkahelyre jelentkeztél

Megtalálni azt a munkahelyet, ahol örömmel, de legalábbis nem undorral dolgozunk minden egyes nap – komoly kihívás. Akár a korábban álmaink munkájának tartott posztról is kiderülhet néhány nap alatt, hogy köszönő viszonyban sincs az elképzeléseinkkel. A jó hír az, hogy nem te vagy az egyetlen, aki ilyesmit tapasztal; sokan esnek abba a hibába, hogy annyira törekszenek a pozitív oldaluk bemutatására az interjún, hogy eszükbe sem jut figyelni az apró intő jelekre. Mit tegyél, hogy legközelebb ne történjen ilyesmi?

Ki uralja a beszélgetést?

Egy állásinterjú lényege, hogy kiderüljön, te vagy-e az alkalmas ember a meghirdetett pozícióra. Fontos, hogy milyen a beszélgetés dinamikája, mennyire tekintenek partnernek, hogy sikerül az információk közlése. Előfordulhat, hogy az egyetlen alkalom, amikor a cégnél töltött időnk alatt a munkaügyessel találkozunk, az ez az alkalom, de egyrészt általában nem, másrészt nagyon sokat megtudhatunk magáról a cégről is a képviselője által. Ha az interjúztató nem ránk figyel, forgatja a szemét, dobol a lábával, érdemes gyanakodni. Az is fontos, hogy mennyire tudnak tájékoztatni a pozícióval járó feladatokról, mennyire pontos a leírás, amit a munkáról adni tudnak. Természetesen az sem mindegy, hogy mennyire dominál a beszélgetőtárs, hagy-e elég időt arra, hogy válaszoljunk a feltett kérdéseire, avagy sürget, és csapong.

Mik a pozitívumok?

Amikor az új munkahelyünkre jelentkezünk, a proaktivitásunkat bemutatva, illetve a számunkra fontos részletek megismerése miatt érdemes nekünk is kérdeznünk. Ha megkérdezzük a másik felet arról, hogy miért jó a cégnél dolgozni, és ettől láthatóan zavarba jön, majd csak hebeg-habog, az bizony sok jót nem jelent. Ha nem jön őszintén, hogy érdekesek a feladatok, jó a csapat vagy bármi más pozitívum, akkor jobb időben menekülőre fogni.

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy figyel-e a cég munkavállalói egészségére.

Kapcsolódó cikkek

Ezt keresi egy HR-es az önéletrajzban

Mit keres egy HR-es az önéletrajzban?

Hogyan jönnek rá, ha valaki nem mond igazat?

Árulkodó jelek, hogy mérgező munkahelyre jelentkeztél

Árulkodó jelek, hogy mérgező munkahelyre jelentkeztél

Már az interjún kiderülhet, ha elég szemfüles vagy.

Külföldi munkavégzés: Közvetítő céggel vagy munkáltatón keresztül? Tudj meg többet!

Külföldi munkavégzés: Közvetítő céggel vagy munkáltatón keresztül? Tudj meg többet!

A munkaerő közvetítő cégek működését mindenki ismeri. A közvetítő cégek elvégzik helyetted a szervezési feladatokat, azaz keresnek neked egy külföldi céget, akiknél dolgozni fogsz, keresnek neked egy ideális albérletet, intézik a lakbért, valamint a bejár