Ezeket soha ne tedd egy állásinterjún!

A rutinos rókák pontosan tudják, hogy a felkészülés fontossága mellett van még néhány dolog, amit észben kell tartani. Például azt, hogy mit ne kövessünk el!
Ezeket soha ne tedd egy állásinterjún!

Egy állásinterjú a legtöbbek számára komoly próbatétel, amivel az interjúztatók is tisztában vannak. Lehet ez álommunka, a megélhetés biztosításának utolsó mentsvára, de akár csak egy saját magunknak szánt teszt is. Amikor sok múlik a dolog kifutásán, érthető, hogy sokkal görcsösebben igyekszünk megfelelni a munkáltató elvárásainak. Ahhoz, hogy ne bukjunk el rögtön az első akadálynál, akad pár dolog, amit semmiképpen nem érdemes elkövetni.

Ne utálkozz!

Sem az előző munkahelyünket, sem pedig – ha van – az aktuális foglalkoztatónkat nem szabad mindenfélének elhordani, még akkor sem, ha a teljes igazságot és csakis az igazat mondjuk. Egy ilyen beszámolóból ugyanis messzemenő következtetéseket von majd le az interjúztató, amikre a legkevésbé sincs szükségünk ilyen helyzetben.

Ne kérdezd meg, mivel foglalkozik a cég!

A felkészülés egyik legfontosabb eleme, hogy alaposan utánajársz, mivel is foglalkozik a cég, amihez éppen jelentkeztél. Nagyon rossz benyomást kelt, ha ezt a lépést kihagyjuk, ráadásul magunkat gáncsoljuk el, hiszen több témát is azonnal kiiktatunk a kellő tudás hiányában.

Hátrább az agarakkal!

Nem, itt nem arra gondolunk, hogy ne vigyél magaddal kutyát az interjúra. De lehetőség szerint ne vigyél! Itt arról van szó, hogy bár szép és kivételesen hasznos dolog, ha rendelkezünk elég önbizalommal, de az állásinterjú nem az az alkalom, amikor ennek bemutatásával túlzásba kellene esnünk. Bármennyire tökéletes az önéletrajzod, akármennyire lenyűgözőek a szakmai tapasztalataid, ha csak ezeket csillogtatod, sajnos nem derül ki rólad, hogy miért is vagy jó munkatárs, és miért jó veled dolgozni. Ne feledd, senki sem hibátlan, és mindenkinek ér fejlődni.

+1

Nem csak a szavaidra érdemes koncentrálnod, hanem a viselkedésedre is, természetesen. Éppen ezért, hiába stresszes a szituáció, ne tördeld hangosan a kezeidet, ne rágd csámcsogva a rágód, ne dobolj a lábaddal, tehát legalább az összeomlás látszatát igyekezz elkerülni, és próbáld meg magad számára is kényelmesebbé tenni a helyzetet!


Kapcsolódó cikkek

Ezeket soha ne tedd egy állásinterjún!

Ezeket soha ne tedd egy állásinterjún!

Sokaknak komoly stresszhelyzet, amit felkészülés nélkül könnyű elbukni.

Külföldi munkavégzés: Közvetítő céggel vagy munkáltatón keresztül? Tudj meg többet!

Külföldi munkavégzés: Közvetítő céggel vagy munkáltatón keresztül? Tudj meg többet!

A munkaerő közvetítő cégek működését mindenki ismeri. A közvetítő cégek elvégzik helyetted a szervezési feladatokat, azaz keresnek neked egy külföldi céget, akiknél dolgozni fogsz, keresnek neked egy ideális albérletet, intézik a lakbért, valamint a bejár